Terme Čatež, Topliška cesta 35

Športne poškodbe in regeneracija

Sestavni del rekreativnega in vrhunskega športa so športne poškodbe. Hitra in učinkovita regeneracija je tista, ki pokaže razliko med konkretnimi rezultati in neuspehom. S hiperbarično kisikovo terapijo športnikom zagotavljamo kvalitetno in hitro regeneracijo po treningih. Tako izboljšajo svojo telesno pripravljenost, kakor tudi preprečijo nastanek športne poškodbe. Uporabo hiperbarične komore svetujemo po poškodbah ligamentov, meniskusov, kit, spinalnih diskov, sklepnih ovojnic, kosti, mišic in ostalih mehkih tkiv. 

V kolikor do poškodbe pride, pa v prvi vrsti dosežemo bistveno boljše in hitrejše zdravljenje, rehabilitacijo in vrnitev na športna prizorišča.

Poškodovano tkivo potrebuje oz. zahteva več kisika, da celice ne bi izumrle. Kisik se v celicah poveže s piruvično kislino in tvori adenozin trifosfat (ATP), ki sprošča energijo v mišicah. Po napornih treningih se ob pomanjkanju kisika piruvična kislina transformira v mlečno kislino, posledica tega so utrujene in boleče mišice. 

S tako imenovanim ¨kopanjem¨ v hiperbarični komori organizem prejema do 20 krat več kisika raztopljenega v plazmi, kar preprečuje nastajanje mlečne kisline. Rehabilitacijski in regeneracijski čas se na ta način skrajša do 70 %, saj ne postoji metoda, po kateri bi lahko oskrbeli posameznika s tolikšno količino kisika.

Hiperbarična terapija je v tujini zelo cenjena in se jo poslužujejo tudi svetovno znani športniki.