Terme Čatež, Topliška cesta 35

APR 22
Nenadna slepota

Nenadna izguba vida se običajno pojavi kot posledica zamašitve centralne arterije in vene v mrežnici, do česar običajno pride zaradi ateroskleroznih oz. vnetnih bolezni arterij.

Najpogostejši simptom je enostranska (brezbolečinska) slepota, zaradi krvnega strdka iz ateroskleroznega plaka karotidne arterije z iste stani. Kljub temu, da se slepota razvije v nekaj sekundah, so celice mrežnice razmeroma odporne na pomanjkanje kisika in lahko preživijo do 22 minut prekinjenega krvotoka.

Konvencionalno zdravljenje ne prinaša posebej zadovoljivh rezultatov, tudi če z njim začnemo takoj. Uporabljajo se očesna masaža, zdravila za znižanje intraokularnega tlaka in paracenteza, z namenom da premaknemo embolus v periferno retinalno žilo. Za izboljšanje krvnega dotoka se uporabljajo Ca antagonisti in hemodilucija. Sistemska tromboliza pa se ne uporablja več, saj ne prepreči slepote in predstavlja nevarnost za zdrava tkiva.

V kombinaciji s standardno terapijo je hiperbarični kisik učinkovit pri zdravljenju posledic nastalih s trombozo (osrednje arterije v mrežnici) ter zmanjšuje edem v trombozi (osrednje vene v mrežnici). V kolikor s terapijo pričnemo v roku parih ur po nenadni izgubi vida je izredno velika verjetnost, da se bo vid v popolnosti povrnil.