Terme Čatež, Topliška cesta 35

JAN 16
Nenadna naglušnost in tinitus

Pri nenadni izgubi sluha gre za okvaro v notranjem ušesu. Ponavadi se zamaši ena majhna žilica in čutnice ne dobijo več dovolj krvi oziroma kisika. V večini primerov naglušnost nastane v roku parih ur oz. dni. Vzrok za izgubo sluha je neznan. Primeri okvar, ki povzročijo naglušnost, so lahko: zamašitev zunanjega sluhovoda z ušesnim maslom (cerumnom), poškodba ali vnetje bobniča, tumor v predelu živca, ki prevaja sluh, možganska kap ...

Tinitus imenujemo zaznavo zvoka v ušesu ali glavi, ki se pojavi brez zunanje zvočne stimulacije. Bolniki ga opisujejo kot piskanje, brnenje, šumenje, zvonjenje ali prasketanje v ušesu. Lahko je stalno, občasno ali pulzirajoče. Težave so v glavnem blage, zato le redki iščejo strokovno pomoč. Slednje tinitus ovira v vsakdanjem življenju. Vzrok za nastanek tinitusa je neznan, največkrat pa naj bi bil vzrok v izpostavljenosti hrupu.

V obeh primeri sledi avdiološka obravnava (test sluha, lokalizacija šumenja). V kombinaciji z nenadno naglušnostjo imajo mnogi težave tudi s tinitusom in glavoboli.

V teh primerih je potrebno s hiperbarično kisikovo terapijo začeti čimprej!

Terapija v hiperbarični komori povečuje parcialni tlak kisika v notranjem ušesu, izboljša mikrocirkulacijo in reološke lastnosti krvi. Poleg tega znižuje vrednost hematokrita, s tem pa viskoznost krvi. Izboljša elastičnost eritrocitov.