Terme Čatež, Topliška cesta 35

MAY 31
Multipla skleroza

Multipla skleroza (MS) je najpogostejše obolenje živčnega sistema pri mlajših odraslih.

Gre za vnetje v možganih in hrbtenjači, katerega posledica so motnje vida, motene zaznave in šibkost pripadajočega dela telesa. Običajno se pojavlja pri mladih, v starosti od 20 do 40 let in je pogostejša pri ženskah. 

KAJ JO POVZROČA? 

MS je avtoimunska bolezen. To pomeni, da telesni imunski sistem izgubi sposobnost prepoznavanja nekaterih svojih tkiv in jih napade, kot da bi bili tujki. Veliko živčnih vlaken v možganih in hrbtenjači je prekritih z zaščitno, izolacijsko ovojnico iz mielina. Pri MS se poškoduje mielin, zato se oblikujejo luknje v ovojnici, procesu pa strokovno pravimo demielinizacija. Ko je mielinska ovojnica enkrat poškodovana, se živčni impulzi stežka normalno prenašajo po živčnem vlaknu. Luknjice v izolacijski mielinski ovojnici se sčasoma zapolnijo z brazgotinskim tkivom. Po nekaterih hipotezah naj bi MS sprožili zunanji dejavniki.

Pri tem ima terapija v hiperbarični komori (HBOT) pomembno mesto pri zdravljenju MS, ker:

- deluje imunosupresivno,
- stabilizira endotel kapilare,
- ima močan antiedematozni in protivnetni učinek,
- omogoča prenos skozi krvno-možgansko bariero,
- povečuje produkcijo antioksidativnih encimov v izredno kratkem času.

Uporaba HBOT v primeru MS temelji na številnih akademsko potrjenih študijah. Hiperbarična komora pa zagotavlja dobre rezultate, saj znatno podaljšuje obdobje remisije, zmanjšuje mišične krče (spazem) in izboljša splošno stanje organizma, z zmanjševanjem stopnje invalidnosti.