Terme Čatež, Topliška cesta 35

FEB 16
Kronične rane

Kronična rana je rana, ki se ne zaceli v šestih tednih, vendar je normalnega celjenja sposobna. Večino kroničnih ran lahko razdelimo v tri podskupine: razjede zaradi pritiska, arterijske in venske razjede in diabetične razjede.

Normalno celjenje rane poteka v štirih fazah. Hemostaza in vnetna faza celjenja se začneta takoj po poškodbi. Po dveh do štirih dneh se začne proliferativna faza, po 6-10 dneh pa faza diferenciacije in zorenja, med katero teče tudi epitelizacija. Ishemija in okužba rane sta glavna razloga za motnjo normalnega celjenja, posredno na normalno celjenje vplivajo tudi sladkorna bolezen, obsevanje, debelost, pomanjkanje esencialnih snovi, motnje imunskega sistema, ateroskleroza, poškodbe, opekline idr. bolezni ter nekatera zdravila.

Cilji zdravljenja kronične rane so: čimprejšnji povratek v domače okolje, čim boljše celjenje rane in čim višji nivo kakovosti življenja. To je možno zagotoviti s hiperbarično kisikovo terapijo.

Hiperbarični kisik z uporabo ustreznih vitaminov je največji antioksidant, hipoksično tkivo pa je bolj občutljivo na proste radikale, zato se s terapijo v hiperbarični komori zatirajo vse anaerobne bakterije. Princip hiperbarične oksigenacije temelji na tem, da poveča preskrbo s kisikom v prizadetem tkivu in pospeši celjenje.

Pri odprtih ranah, ranah, ki se ne ne celijo s hiperbarično terapijo omogočamo spodbujanje fibrolastov, sinteto kolageno in proces neovaskularizacije.

Za dosego ciljev je tako potreben celostni pristop k zdravljenju, ki obsega ustrezno primarno oskrbo rane in njenih zapletov, zdravljenje pridruženih bolezni, ustrezno nego in toaleto rane ter lajšanje bolečin.